Érdeklődő gazdáknak

Őshonos faj

Régészeti adatokból kiderült, hogy a Kárpát-medencében a bivaly már ie. 6000 évvel ezelőtt haszonállatként jelen volt. Az avarkorban, később pedig a török megszállás alatt terjedt el, és azóta folyamatosan jelen van hazánk területén.

Vizes területek élőmunkása

Géppel nem járható, más állat által nem szívesen legelt területeken a bivaly kiválóan érzi magát, azonban előnye nem csak abból adódik, hogy elfogyaszt olyan növényeket is (pl. nád, sás), amit más állat nem szívesen, hanem egykét év alatt a környezetét látványosan „rendbe teszi”. Csak olyan helyre javasoljuk a bivalyt, ahol biztosítva van számára a nyári időszakban a dagonyázás, fürdés lehetősége.

Kiváló borjúnevelő képesség

A bivalytej nagy tejzsír (6-16%) tartalmának köszönhetően a borjak rendkívül gyorsan fejlődnek, 8-10 hónapos választási kor körül nem ritkák a 300 kilót meghaladó egyedek. A bivalygulyában a tehenek egymás borjait is szoptatják, ez az ún. dajkásítás, ami szintén előnyösen hat a borjak fejlődésére.

Kettős hasznosítási irány

A bivalytej minősége, nagy zsír, fehérje és egyéb beltartalma miatt prémium minőségű tejtermékek készítésére alkalmas alapanyag. Az olasz mozzarella és a mascarpone sajtok is eredetileg kizárólag bivalytejből készültnek. Itthon is készülnek bivalytejből termékek, melyekre nagy piaci kereslet mutatkozik. A tehenek a legtöbb tejet a harmadik laktációtól a nyolcadik laktációig adják le, ami szintén azt mutatja, hogy bár egy laktációban kevesebb liter tejet ad (1000-2000 liter) azonban hosszú ideig eredményesen hasznosítható.

A bivaly húsa vasban, foszforban és fehérjében gazdagabb a marhahúshoz képest, ezért táplálóértéke nagyobb. A borjúkorban elért jó növekedési erélyt megfelelő takarmányozás mellett fenn lehet tartani, és 2 éves korára akár 500 kilósra is meg lehet hizlalni.

UMVP Jelm EU