Magyar bivaly  > Kiemelt  > Hírek  > 

2016. május 24. (kedd) 14:42

Bivalytej-mozzarella készül Mezőtúron

Önerővel és az önkormányzati részvétellel létrejött tejtermelő bivalytelepet adtak át Mezőtúron.

Forrás: http://www.gasztroangyal.hu/files/gasztroangyal/news/160_1_3.jpg

Tejtermelő bivalytelepet adtak át 330 millió forint beruházással a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúron május 20-án. Az olasz-magyar tulajdonú Italiagro Kft. a nagy tejhozamra szelektált Mediterrán olasz bivalyfajta behozatalával a bivalytej magyarországi termelését, feldolgozását, illetve magas hozzáadott értékű tejtermékek, sajtok előállítását tűzte ki célul, elsősorban a belföldi választék bővítésére. A tervek szerint az első termékek néhány hónapon belül kerülhetnek forgalomba.
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter avatóbeszédében elmondta: a telep átadásával Magyarország természeti erőforrásaira, a sajtkészítés magyar és olasz hagyományaira építve egy új élelmiszer-különlegesség, a bivalytejből készült, Magyarországon gyártott mozzarella születik. A tárcavezető szerint a magyar mezőgazdaság jövője a GMO-mentes, kiváló minőségű élelmiszereken alapul, a mezőtúri a fejlesztés pedig illeszkedik a magyar agrárpolitika ezeket magába foglaló fő irányaihoz.
A bivalytej feldolgozását egyelőre a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában működő gyomaendrődi Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium tangazdaságában, a technológiai igényeknek megfelelően kialakított és felújított tejfeldolgozó és sajtkészítő üzemben végzik. A cég azt is tervezi, hogy fiatal gazdákat és mezőgazdasági termelőket is bevon a termelésbe.
Herczeg Zsolt, Mezőtúr polgármestere elmondta, a bivalytelepet a helyi önkormányzat által adott 5 hektáros telken alakították ki, ezzel a város is tulajdonrészt szerzett a gazdasági társaságban. Az Italiagro az önkormányzat tulajdonában lévő mintegy 70 hektáros legelőt fogja használni, a teljes állomány 250-300 állatból áll majd. A bivalytelepre tavasszal érkezett meg az állatszállítmány.   Forrás: nak.hu
UMVP Jelm EU