Tenyésztési módszer

- Részlet a Tenyésztési Programból - 

A nukleusz és fajtafenntartó állomány tartása csak in situ tartási körülmények között lehetséges. In situ tartás: az éves legeltetési időszak (április 24.- szeptember 29.) alatti legelőn tartást jelent. A téli időszakban fedett tartás mellett is biztosítani kell a szabad mozgást. Nyári időszakban a bivaly etológiai igényeinek megfelelően dagonyázásra alkalmas vizes területet kell biztosítani.
Ex situ tartás fejős állománynál engedhető meg.


Tenyésztésbevétel ideje

A bivaly későn érő faj. Ezt a tenyésztésbevétel során vesszük figyelembe. Mivel teljes fejlettségét 4-5 éves korban éri el, a növendék üszőket 36 hónapos kor körül lehet tenyésztésbe állítani. Ez a tenyésztési szemlélet és a megfelelő tartás biztosítja a hosszú, 20-25 éves hasznos élettartamot. Az üszők felnevelése megfelelő környezetben, bika nélküli gulyában, legeltetésre alapozottan történjék.
A bikák tenyésztésbevétele 36 hónapos kor körül történik. Az utánpótlásra szánt tenyészbika növendékeket a felnevelés során minősíteni szükséges. Az utánpótlás bikákat bikanevelő telepen kell felnevelni.

 

Tenyészvonalak, családok, párosítási terv, szelekció rendje

Tenyészvonalak: Azonos fenotípusú bikák egy vonalba kerülnek. A rokontenyésztés elkerülése érdekében legalább 7 vonal kialakítása szükséges, melyet 7 kezdőbetű jelez.

Családok: A családok alapja a törzskönyvben szereplő, alapító tehén. A családot az azonos névvel ellátott nőivarú egyedek alkotják. A családtenyésztés folytatása magasfokú tenyésztési igényt jelent.

Párosítási terv: A párosítási tervre a tenyésztő tesz javaslatot, amit a Tenyésztési Bizottság hagy jóvá. Igény esetén a Tenyésztési Bizottság a tenyésztő számára segítséget nyújt. A terv elkészítésénél a rokontenyésztés kizárását maximálisan figyelembe kell venni. A párosítási tervet a fedeztetési ciklus megkezdését megelőző egy hónapban kell elkészíteni és másolatban az MBE-hez eljuttatni. A TER jelentés alapja a párosítási terv.

Szelekció elve és rendje: A szelekció a tenyészállat kiválogatás leglényegesebb módszere. A szelekció az állat tenyésztésben tartásának ideje alatt folyamatosan történik. Ki kell szelektálni:

  • a fajtaidegen,
  • az életkorához és ivarához tartozó paramétereknek nem felel meg
  • a szaporodásbiológiai problémákkal rendelkező (pl: meddőség, sorozatos vetélés, holt ellés, stb.),
  • a rendellenes szarvalakulású,
  • a tartástechnológiai, és tartásmód követelményinek meg nem felelő egyedeket (pl.: agresszív, sánta, vak, stb.)
  • erős pigment hiányú egyedeket (albínó, jelentős fehér farokbojt)
  • tenyésztésre javasolt hímivar esetén semmilyen színhiba nem megengedett

egyedeket.

A szelekciót a Tenyésztési Bizottság végzi, aminek végrehajtása a tenyésztő kötelessége.
A bikanevelő tehenek kiválasztása a Tenyésztési Bizottság feladata.


A pároztatás végrehajtásának módszerei, apaállat használat szabályai

A bivalytehén vemhességi ideje átlagosan 11 hónap, 310-330 nap közötti időre tehető. A bikaborjak általában 8-10 nappal később születnek, mint az üszők. A borjak átlagosan 7-10 hónapos korig szopnak. A pároztatási idényt a tenyésztő dönti el úgy, hogy a borjak a tél előtt megerősödhessenek, valamint a tehenek felkészülhessenek a folyatásra és a következő termelési ciklusra.
Egy gulyára egy fedeztetési időszak alatt egy bika használható. Amennyiben egy gulyát több bika fedez (váltvafedeztetés), a fedeztetési idő között minimum egy hónapnak el kell telnie. Egy bika alá kb. 50 db nőivarú egyedet ajánlott beosztani.

UMVP Jelm EU